De Rotterdammert

 

Een Rotterdammer noemt zichzelf een Rotterdammert. Met zo’n natte T, een rollende R en de nadruk op ‘dam’. De Rotterdammer is hard, maar heeft een klein hartje en houdt van gezelligheid. Nooit te beroerd om te werken en staat altijd voor iedereen klaar. Hij werkt liever hard (= zich`t leplazerus werrûke) dan dat ie om hulp vraagt. Mouwen opstropen en vooral niet zeiken. Zoiets. Rotterdammers zijn recht door zee. Sommigen zeggen: ontoegankelijk en onvriendelijk, anderen noemen het betrouwbaar en eerlijk. Maar je weet in elk geval wel wat je aan hen hebt. De ‘Niet-lullen-maar-poetsen mentaliteit’.

Multi-culti, Feyenoorder, alto, hiphopper, skater  of yup. Rotterdam heeft vele gezichten en meer dan 170 nationaliteiten die er wonen. De Rotterdammer mixt en kijkt niet waar iemand vandaan komt. Ja, lekker belangrijk waar iemand vandaan komt. Niet dus. Mijn tante vertrok ooit uit Rotterdam. Veel later zei ze tegen me: “Je kan het meissie wel uit Rotterdam halen maar Rotterdam niet uit het meissie!”

De Rotterdamse ondernemer heeft een no-nonsense mentaliteit. Hij stroopt z’n mouwen op en gaat aan de slag. Aan ‘t werrûk, zo gezegd. Hij wordt gedreven vanuit optimisme en een onuitroeibare drang om door te gaan. Ook en juist bij tegenslag. De een heeft een Eritrees restaurant. Een ander wil graag gouden tanden plaatsen. En weer een ander richt zich op duurzame vastgoedontwikkeling. Stap een Rotterdamse kroeg in en je komt op dezelfde avond in gesprek met een havenbaron, kapper, advocaat én marktkoopman. En dat wordt lachûh natuurlijk. De Rotterdamse ondernemer vindt alles goed, als je maar gezellig doet.

Het hart van een Rotterdammer gaat sneller kloppen bij het uitzicht vanaf de Maasboulevard. Hij houdt van de onmiddellijke nabijheid van de Maas. Hij rijdt er graag voor om, zeker als hij even is weggeweest. Lopend over de Kruiskade, de Nieuwe Binnenweg, de kop van Zuid, de gebouwen vertellen de verhalen. De oase vol contrast; tussen oud en nieuw, lelijk en mooi. Dat snapt alleen hij. Daar is hij Rotterdammer voor.

DE Rotterdammer heeft één grote liefde. Die liefde vlamt in zijn hart, het is zijn bloed. Voor die liefde gaat hij door het vuur. Springt ie in de Maas desnoods. Die liefde is onvoorwaardelijk. Hij sterft nog liever dan dat hij haar in de steek laat. Rotterdam. Deze stad kom je plotseling tegen. Het is een cadeau, een geheim dat je mag ontdekken. Mijn stad. Jouw stad. De stad van alle Rotterdammers.

Tekst geschreven voor een inspiratieboekje in opdracht van The Crazy Ones Klant: Rabobank

 

 

 

 

 

1 gedachte op “De Rotterdammert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.